مدت قرارداد: 1 سال از تاریخ 90/03/28
کارفرما: شرکت ملی صنایع مس ایران، مجتمع مس سونگون
پایدارسازی شیبها یکی از مهمترین مسائل در فعالیهای عمرانی و معدنی است. هر گونه تحلیل نادرست
می تواند به خسارات جبران ناپذیر منجر شود. سقوط سنگ در شیروانی های سنگی و لغزش زمین در شیروانی های خاکی، عوامل طبیعی تهدید کننده سازه های سرمایه ای ساخت دست بشر از جمله ساختمانها، راهها و جاده ها،راه آهن و … می باشد. این پدیده در معادن روباز، ترانشه های مشرف بر جاده ها، ساختمانها و تاسیسات مختلف، باعث ایجاد خسارات مالی فراوانی می شود. از این رو بررسی وضعیت پایداری و ارائه طرح نگهدارنده لازم برای تثبیت این شیروانیها بسیار حائز اهمیت است.
شرکت پارس اولنگ با اجرای پروژه پایدارسازی سقوط سنگ در شیروانی مشرف بر کارخانه تغلیظ معدن مس سونگون ، توانسته است تجربه خوبی در اجرای سیستم های نگهدارنده در شیروانی های مشرف بر جاده ها و … که احتمال وقوع خطر سقوط سنگ در آنها بالاست را بدست آورد.
متخصصین این شرکت با انجام بازدید های صحرایی و انجام مطالعات میدانی، بررسی و تخمین میزان خطر پذیری منطقه، بلوک بندی و پهنه بندی مناطق پرخطر، به تهیه مدل کامپیوتری از سقوط های احتمالی پرداخته و به ارائه پیشنهاداتی برای نگهداری و پایدار سازی محل مورد مطالعه می پردازند. پس از تعیین محدوده های پرخطر، شرکت مهندسی و مشاوره ای پارس اولنگ به طراحی سیستم های نگهدارنده، اجرا و نظارت بر اجرای این سیستم ها پرداخته است.
عمده فعالیتهای انجام شده در این پروژه به شرح زیر است:
- اجرای بیش از 2000 متر مکعب دیوار گابیونی
- اجرای 14000 متر سیستم های نگهدارنده فعال
- اجرای630 متر دیوار فنسی
- تهیه بیش از 100 شیت نقشه اجرایی
- اخذ تائید نقشه های اجرایی از شرکت IMS فرانسه
- انجام بیش از 78 آزمایش بر روی نمونه مصالح وارداتی
- نظارت بر فعالیت اجرایی پیمانکار
کلیه مصالح فلزی مورد استفاده در این پروژه از شرکت ایتالیاییIncofill خریداری شده است. بازرسی فنی مصالح توسط شرکت SGS انجام شد و کیفیت محصولات مورد تائید قرار گرفت. کلیه مصالح مورد استفاده در این پوژه مطابق با استاندارد بین المللی ETAG27 می باشد.
اهداف اصلی اجرای این پروژه عبارتند از:
· حفاظت از سازه کارخانه تغلیظ در برابر سقوط احتمالی سنگها
· افزایش ضریب ایمنی کارخانه تغلیظ
· آرامش روانی پرسنل شاغل در کارخانه تغلیظ
· صرفه جویی اقتصادی با کاهش هزینه ها
عملکرد سیستم های نگهدارنده نصب شده در زلزله مرداد ماه 91
وقوع زمین لرزه های آذربایجان شرقی (ورزقان و اهر) با شدت 6 و 6.4 ریشتری در تاریخ 21/5/91 باعث جابجایی بلوکهای سنگی 300 کیلوگرمی و 7 تنی در بالادست کارخانه تغلیظ و نوار نقاله معدن مس سونگون شد. بازدید بعد از زمین لرزه حاکی از عملکرد مثبت سیستم های نگهدارنده نصب شده و جلوگیری از خسارات مالی و جانی احتمالی، است.
کشیدگی کابلهای نگهدارنده سیستم های اکتیو بخوبی نشان می دهد که بر اثر جابه جایی بلوکهای بزرگ، سیستم نگهدارنده فعال شده و این فعالیت، حرکت بلوکهای بزرگ را مهار کرده است .